Условия

 

Този сайт предоставя възможност на всеки да сподели своите мисли и опит, както и да общува с останалите потребители – информацията трябва да е за всички и всички са добре дошли да я споделят. Като цяло, целта е да се срещнат хора с общи интереси, но нерядко може да се намери и забавление тук, покрай полезната и ценна информация. Все пак, за да не се остава с впечатление за пълна анархия, за да има една цивилизована творческа атмосфера, да е комфортно на по-голямата част от потребителите, за да се спазва общоприетото приличие (и за да не се дава воля на всички човешки импулси и желания), тук може да прочетете следните препоръки при използването на сайта, които не би трябвало да ограничават никой цивилизован човек:

1. Писането на кирилица е наболял проблем в много форуми и за много Интернет потребители. Това е сайт предназначен главно за българи и като такива – моля, пишете на родния език. Все пак, макар да не се толерира, може да има изключения на латиница. Почти толкова голям е и проблемът с използването на главни букви, цвят, подчертавания и другите графични изразни средства – не злоупотребявайте с тези възможности.

2. Препращането, посредством линкове към сайтове и други форуми, е приемливо, само ако преди това същността на информацията е резюмирана накратко в цитат. Тогава няма проблем (даже е желателно) да се сложи линк към източника.

3. Явната и пряка реклама или антиреклама е нежелателна. Няма проблем да сложите рекламна картинка в аватара си или в информацията ви да фигурира някой сайт. Няма проблем и да споделите личното си мнение за продукт или фирма (но да подчертаете, че е лично).

4. Заплахи, вулгарни думи и цинизми не подхождат на никой сериозен човек и има много места, където може да се проявите с тях – спестете си го тук. Същото се отнася до политическите, етични, философски и прочие възгледи.

5. Личните обиди и нападки излишно изнервят обстановката – спокойно може да се карате на друго място или за целта използвайте e-mail. Всеки, който напише нещо с единствената цел да ядоса, раздразни, изнерви и/или натовари психически друг потребител, влиза в категорията нежелани потребители. Ако подобни неща станат чрез лични бележки, трябва само да се уведоми администратор, и ще бъдат взети съответните мерки за предотвратяването им, доколкото е във възможностите ни. Междуличностните проблеми няма да се решат във виртуалното пространство, така че ценете си времето, както и нашето. Негативната информация към човек, фирма или продукт трябва да бъде подкрепена с ясни доказателства – в противен случай просто се приема за клевета и може да бъде изтрита.

6. Пропагандирането на всякакви противозаконни идеи и цели е особено нежелателно – не забравяйте, че дори и в Интернет няма пълна анонимност. Не се допускат публикации на произведения, рецензии и др., които нарушават законодателството. Не се допуска дискриминация на основата на възраст, пол, раса и вероизповедание.

7. Всички мнения и коментари, публикувани тук, изразяват личното отношение на потребителя и той носи цялата отговорност за верността му. Мненията не обвързват с нищо останалите потребители или собствениците на сайта. Отбележете, че всяко мнение е предоставено тук доброволно и всеки има право след това да го копира и разпространява, както намери за добре. Ако мнението не е негово, задължително трябва да се посочи, че е цитат и да се даде линк към източника. Мнения не се трият (освен по изключение), затова обмисляйте това, което пишете, тъй като то може да се прочете от почти всеки в мрежата.

8. Недопустими са всякакви действия, затрудняващи другите потребители в ползването на сайта – прекалено много и големи картинки, неуместни картинки в профила, празни редове, повтарящи се безсъдаржателни изказвания и т.н.

9. Не е препоръчително използването на едни и същи аватари и подписи, или използването на подобни потребитeлски имена. В този случай, този, който е пръв, има право да се възползва от това и другият потребител ще бъде санкциониран. Не се допуска използването на две различни имена за един и същ човек – ако бъде установено такова нещо, потребителят ще бъде премахнат. Не пишете едно и също на няколко места. Въздържайте се от цитати на друг език, освен българския. Ако смятате, че нещо е толкова ценно – преведете го.

10. Участието в това виртуално пространство е добре да бъде съобразено с факта, че трудно се постига лична изява с безсмислени монолози и безинтересни коментари.

11. Ако искате да публикувате съобщение или някаква информация, помислете добре за заглавието и съдържанието. Те задължително трябва да са на български и да бъдат изпратени на администратор.

12. Ако има материали, носещи някакъв вид вреда на хората, те ще бъдат премахнати. Тъй като всички сме хора и не може да стоим 24 часа, 7 дни в седмицата пред компютъра и дa следим за недостойни прояви от всякакъв род, моля всеки потребител, който забележи явна нередност, да ни уведоми по e-mail.

13. Данните, които публикувате тук, няма да бъдат използвани от трети страни, доколкото зависи от администраторите. В Интернет пространството обаче, не може да се даде никаква гаранция за всякакъв тип данни, тъй че е най-добре да приемете факта, че каквото и да споделите, то ще е общодостъпно.

Ако не сте съгласни с по-горните редове, спокойно може да си потърсите друг сайт и форум или да изложите несъгласието си в e-mail, в който да обясните защо трябва да се направи изключение за вас или кое точно трябва да се промени.

Всякакви предложения за промени в правилата са добре дошли и ще бъдат обсъдени, ако бъдат изпратени до администратор. Всякакви нередности и забележки може да изпращате на администраторите, без да се притеснявате, че ще ги обезпокоите особено. По-добре тях, отколкото да се превърне публично достояние.

Принципно наказателни мерки като арест и последващ затвор за нарушения не се предвиждат и не са възможни. Неща като преименуване, изтриване, заключване, премахване на регистрацията, забрана на IP и други, могат обаче да се направят дори и без предупреждение. Ако се стигне дотам, по възможност ще има известие за това. При нарушения всички мерки ще бъдат взимани срещу личността, която стои зад ника и се прикрива успешно (или не толкова) зад анонимността.